3 garście szpinaku "baby" (młodego)
mała cukinia
1/3 opakowania sera typu feta
sezam, pestki dyni i słonecznika
dressing: sok z limonki/cytryny lub ew. ocet balsamiczny
musztarda francuska
miód (polecam zamiast tego sos miodowo-koperkowy mikado z Lidla)
sól
pieprz
czosnek granulowany
oliwa
ew. olej lniany (opcjonalnie, ale polecam, bo zdrowy)
Przygotowanie:
1. Myjemy szpinak, chyba że mamy to szczęście, że już ktoś zrobil to za nas ;d
2. Cukinię kroimy w cienkie plastry.
3. Przygotowujemy dressing: sok z limonki, troszkę cytryny + musztarda + miód + sól+ pieprz mieszamy, dodajemy do smaku czosnek granulowany (tu jest lepszy niż świeży, bo nie zdominuje smaku), próbujemy i doprawiamy aż uzyskamy idealny dla nas smak. Dopiero na sam koniec dodajemy oliwę i olej lniany, mieszany aż powstanie gęsty sos.
4. W międzyczasie prażymy pestki dyni, po chwili wrzucamy słonecznik i na koniec sezam (bo najszybciej się praży).
5. Polewany dressingiem cukinię wymieszaną ze szpinakiem, prażonkami i delikatnie mieszamy. Na wierzch dajemy drobno pokruszoną fetę.
Wskazówki i uwagi:
Dobrze będzie się komponować w tej sałatce także świeży ogórek, więc można go również dodać, jak i pokruszone orzechy włoskie.
Nadesłał(a) polciaaa,
dnia: 2013-06-17 18:39:04.838
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.