ciasto: szklanka mąki (warto jednak mieć trochę w zanadrzu)
1/2 kostki masła
1/2 szklanki letniej wody
płaska łyżeczka soli
warstwa owocowa 250 g truskawek (w zupełności wystarczyło)
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki cukru*
Przygotowanie:
1. Masło kroimy w plasterki i zagniatamy z mąką, wodą i solą.
2. Z ugniecionego ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na pół godziny do lodówki.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkujemy okrągły placek, rozkładamy w natłuszczonej foremce, zawijając i przyklejając lekko boki. Ciasto nakłuwamy i wsadzamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200 st. C)
4. Smarujemy tartę śmietaną i posypujemy cukrem, pokrojone w serduszka truskawki wykładamy na górę i wrzucamy na 5-10 min do piekarnika.
Wskazówki i uwagi:
W sezonie truskawki są słodkie i krajowe, więc wtedy cukier jest zbędny.