puszka.pl - pysznie!

Truskawkowy czar tarty

Daj się zapomnieć :-)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4-6

ciasto:
szklanka mąki (warto jednak mieć trochę w zanadrzu)
1/2 kostki masła
1/2 szklanki letniej wody
płaska łyżeczka soli

warstwa owocowa
250 g truskawek (w zupełności wystarczyło)
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki cukru*

Przygotowanie:

1. Masło kroimy w plasterki i zagniatamy z mąką, wodą i solą.
2. Z ugniecionego ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na pół godziny do lodówki.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkujemy okrągły placek, rozkładamy w natłuszczonej foremce, zawijając i przyklejając lekko boki. Ciasto nakłuwamy i wsadzamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200 st. C)
4. Smarujemy tartę śmietaną i posypujemy cukrem, pokrojone w serduszka truskawki wykładamy na górę i wrzucamy na 5-10 min do piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

W sezonie truskawki są słodkie i krajowe, więc wtedy cukier jest zbędny.
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: 2012-04-24 20:26:31.74
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.onet.pl/Truskawek-czar,2,ID466353906,n

Twoje zapiski: