puszka.pl - pysznie!

Naleśniki razowe z mąki orkiszowej

Przed chwilą wrzuciłam przepis na pierogi orkiszowe - teraz do kompletu naleśniki :) Orkisz to taka "stara" odmiana pszenicy, o wiele zdrowsza od zwykłej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: około 10-12 sztuk, o śr. 18 cm

1 szklanka mąki orkiszowej razowej drobno mielonej
3 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej
1 szklanka mleka sojowego (lub np. migdałowego) naturalnego bez cukru
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
ciut oleju do smażenia
ja dodaję też porządną szczyptę soli
+ ulubiona konfitura bez cukru

Przygotowanie:

Obie mąki należy dokładnie ze sobą wymieszać i przesiać przez sito, połączyć z mlekiem sojowym i wodą mineralną. Wszystko starannie wymieszać, do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dodać jeszcze ciut wody mineralnej. Następnie ciasto odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Po tym czasie smażyć cieniutkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z ulubioną konfiturą, owocami etc.

Wskazówki i uwagi:

Im rzadsze ciasto, tym łatwiej usmażyć cieniutkie naleśniki. Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Ja smażę je na patelni teflonowej (oczywiście pilnuję, aby nie była uszkodzona). Pierwszego naleśnika smażę na patelni spryskanej oliwą (nadmiar oliwy zbieram ręcznikiem papierowym). Kolejne naleśniki smażę już bez tłuszczu.
Nadesłał(a) ~zuma, dnia: 2012-04-27 20:19:30.124
Źródło/autor przepisu: Magdalena Gembacka, http://ammniam.dziecisawazne.pl/nalesniki-razowe-z-maki-orkiszowej/

Twoje zapiski: