puszka.pl - pysznie!

Dżem rokitnikowo-gruszkowy

Żeby tylko być w stanie skołować owoce rokitnika! :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 porcja owoców rokitnika (np. 1 kg)
2 porcje słodkich i dojrzałych gruszek pokrojonych w kostkę, bez gniazd nasiennych i obranych jeśli pochodzą z nieznanego źródła (np. 2 kg)

Przygotowanie:

Owoce rokitnika umyć, przebrać i włożyć do dużego garnka. Dodać troszkę wody i dusić pod przykrywką na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, uważając żeby się nie przypaliły, do momentu aż się rozpadną. Potem tak przygotowane owoce, lekko i krótko zmiksować blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.

Następnie przetarte owoce połączyć z gruszkami i dusić do momentu, aż gruszki się rozpadną. Potem całość lekko zmiksować.

Gorące przelać do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gotowe postawić zakrętką w dół.
Nadesłał(a) ~zuma, dnia: 2012-04-28 07:13:13.237
Źródło/autor przepisu: http://ammniam.dziecisawazne.pl/zapasy-na-zime-przetwory-owocowe-bez-curku-dzemy-z-rokitnika-i-aronii/

Twoje zapiski: