1 porcja owoców rokitnika (np. 1 kg)
2 porcje słodkich i dojrzałych gruszek pokrojonych w kostkę, bez gniazd nasiennych i obranych jeśli pochodzą z nieznanego źródła (np. 2 kg)
Przygotowanie:
Owoce rokitnika umyć, przebrać i włożyć do dużego garnka. Dodać troszkę wody i dusić pod przykrywką na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, uważając żeby się nie przypaliły, do momentu aż się rozpadną. Potem tak przygotowane owoce, lekko i krótko zmiksować blenderem ręcznym i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Następnie przetarte owoce połączyć z gruszkami i dusić do momentu, aż gruszki się rozpadną. Potem całość lekko zmiksować.
Gorące przelać do wcześniej wyparzonych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gotowe postawić zakrętką w dół.