Ciasto ziemniaczane jest podstępne - jeśli zbyt długo zwleka się z lepieniem, to się "upłynnia" i trzeba dosypywać coraz więcej mąki... Nie jest łatwo nie mając doświadczenia jak własna babcia ;) Kaszo-knedle eliminują ziemniaczany problem :), a do tego są bezglutenowe!
200 g kaszy jaglanej
60 g kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub ekstraktu z wanilii
kilka śliwek węgierek lub innych
syrop z agawy (lub miód)
Przygotowanie:
Obie kasze wsypać razem do garnka. Dokładnie wypłukać i przelać wrzątkiem. Następnie zalać gorącą wodą i gotować około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będą miękkie. Ciepłą mieszaninę kasz zmielić na gładką masę i dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną, wymieszać i odstawić, aż ciasto całkowicie ostygnie (gdy ciasto jest już w temp. pokojowej, można wstawić je na około 15 minut do lodówki).
Ciasto na knedle jest kleiste i przywiera do rąk. Dlatego ważne jest chłodzenie go - znacznie ułatwia to pracę. Dodatkowo, dobrze jest mieć wilgotne ręce, więc przed lepieniem każdego knedla warto zmoczyć ręce w misce z chłodną wodą.
Gotowe ciasto podzielić na części. Każdą z nich należy spłaszczyć na dłoni, tworząc płaski krążek. Na jego środek włożyć wydrylowaną śliwkę lub połówkę śliwki, zawinąć ją i ulepić z tego kulkę. Tak przygotowane knedle wrzucić do dużej ilości gotującej się, lekko osolonej wody i przykryć pokrywką. Gdy knedle wypłyną na wierzch, gotować jeszcze około 4-5 minut - pilnować czasu i żeby woda nie gotowała się zbyt intensywnie, bo inaczej knedle mogą się rozpaść (!). Najlepiej wyciągnąć jeden knedel i sprawdzić, czy w środku śliwka jest wystarczająco miękka.
Gotowe knedle podawać z dodatkiem syropu z agawy lub miodu. Można również posypać je lekko podprażonymi i pokruszonymi, migdałami, niesolonymi pistacjami lub innymi ulubionymi orzechami. Knedle można podać także z naturalną śmietaną, masłem lub jogurtem - w wersji laktowegetariańskiej.
Wskazówki i uwagi:
Knedle można przygotować również z samej kaszy jaglanej lub samej gryczanej. Można też zmienić proporcje i przygotować knedle z obu kasz 1:1.
Przygotowując knedle dla młodszych dzieci należy obrać śliwki. Knedle można przygotować również z innymi owocami sezonowymi np. jabłkami, czy jeżynami.
Lepiąc knedle można dodać do środka, razem ze śliwką, łyżeczkę miodu lub syropu z agawy.