puszka.pl - pysznie!

Pomidorówka z awokado na mleku kokosowym

Zupa pomidorowa z dodatkiem awokado - wspaniała na letnie dni :)
Przepis z niemieckiej strony, przetłumaczony przeze mnie.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duży zielony strąk chili [1]
2 łyżki oleju roślinnego
500 g pomidorów
200 ml bulionu warzywnego
250 ml mleka kokosowego
1 awokado
1 łyżka soku z limetki lub cytryny
sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i paprykę drobno poszatkować i podsmażyć na oleju (w garnku). Jak się lekko zrumienią, wlać zmiksowane pomidory [2] i bulion. Krótko gotować, można lekko zmiksować podczas gotowania (co jednak wydaje mi się bez sensu, skoro cebula ma być drobno skrojona, a pomidory już i tak są konsystencji puree). Wlać mleko kokosowe, doprawić przyprawami. Zdjąć z gazu, można lekko przestudzić.

Dodać do zupy sok z limetki. Awokado obrać, pokroić w kostkę.
Na talerzu przystroić zupę awokado [3] i bazylią.

Wskazówki i uwagi:

[1] Równie dobrze może być czerwony, jak podejrzewam.
[2] Pomidory mogą być zmiksowane świeże, przecier ze słoika lub rozcieńczony koncentrat. Jeśli to koncentrat, to należy rozcieńczyć ze słoiczka 200 ml z 0,3 l wody.
[3] Awokado nie można gotować, bo zgorzknieje.
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-04-30 14:45:24.532
Źródło/autor przepisu: http://www.chefkoch.de/rezepte/1039751209036036/Tomaten-Kokos-Suppe-mit-Avocado.html

Twoje zapiski: