Porządny, prawdziwy cukier waniliowy to powinna być podstawa wypieków ;) Oto, jak własnoręcznie przygotować taki cukier :)
Alternatywa dla popularnej metody zasypywania lasek wanilii cukrem. Cukier przyrządzony wg tego przepisu będzie bardziej aromatyczny :)
Wanilię wstępnie rozdrobnić nożem [1], a potem zemleć w młynku do kawy lub blenderze. Wymieszać z cukrem pudrem. Można, rzecz jasna użyć od razu, resztę przechowywać w szczelnym pojemniku [2]
Wskazówki i uwagi:
[1] Spotkałam się kiedyś z radą, aby wykorzystywać jedynie ziarenka wanilii, ale się z nią nie zgadzam - przecież z całych strąków taki cukier będzie dużo bardziej aromatyczny!
[2] Jeśli nie chcemy za każdym razem wyskrobywać cukru, to polecam przechowywanie w jakimś szczelnym pojemniku ;)
Jako, że cukier waniliowy jest raczej używany na równych prawach z przyprawami typu cynamon, a nie ze zwykłym cukrem, to taka ilość raczej starczy na dłuuugo :)
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-04-30 14:42:59.453
Źródło/autor przepisu: Gdzieś tam kiedyś wyczytane - wiem, że Ameryki tym nie odkryłam ;)