Zupa krem z topinamburu z gałką muszkatołową
To już chyba ostatnia potrawa z topinamburu w tym sezonie. Topinambur zaczyna puszczać łodygi - które korzystają z zapasów bulw.
Zupę robi się szybko, równie szybko znika ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
0,5 kg topinamburu
0,5 l bulionu (lub 2 łyżki bulionu instant* + pół litra wody)
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
oliwa do smażenia
+ natka lub koperek
Przygotowanie:
15-30 min.
Przyprawy podgrzać na oliwie, aby dały aromat. Zalać 0,5 l bulionu (jeśli użyliśmy bulionu instant, nie dajemy już więcej soli).
Obrać topinambur, dorzucić do garnka. Gotować 5-10 min. Zmiksować. Na talerzu przystroić zieleniną :)
Wskazówki i uwagi:
*
Przepis na bulion instant
Jak ktoś lubi, może podawać z groszkiem ptysiowym, ew. grzankami. Można dodać chili, ładnie się komponuje z łagodnością topinamburu :)
Twoje zapiski: