papier ryżowy - 12 krążków
krajanka sojowa - 100 g
pokrzywa - ok. 200 gr (duża miska, po sparzeniu wychodzi ok. połowa durszlaka)
czosnek - 2-3 ząbki
przyprawa do potraw chińskich - 3 łyżki
sól, pieprz - do smaku (u mnie, niestety, na oko ;-))
olej do smażenia
Przygotowanie:
Krajankę sojową zalać wrzątkiem i odstawić. W tym czasie przemyć liście pokrzywy, zalać wrzątkiem na durszlaku ("wywar" można wykorzystać do celów kosmetycznych). Po odcedzeniu pokrzywę poszatkować i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Krajankę sojową pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy pokrzywowej. Dodać przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Papier ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Farsz zawijać w papier ryżowy i smażyć na głębokim oleju. Po zarumienieniu się sajgonek z każdej strony - odsączyć na ręczniku papierowym.