Często kupujemy gotowe placki tortilli, kiedy przygotowanie własnych jest dziecinnie proste! I smakują znacznie lepiej niż kupne, pełne spulchniaczy tortille. Dlatego zachęcam do samodzielnego stworzenia tradycyjnego burrito.
pozostałe składniki: puszka czerwonej fasoli
puszka krojonych pomidorów
kilka łyżeczek ostrej papryki lub tabasco lub przyprawy do burrito
kilka liści sałaty
cebula
ogórek zielony
pomidor
Przygotowanie:
Mąkę z solą, wodą i olejem ugnieść. Powstałe ciasto podzielić na sześć w miarę jednakowych części. Uformować kulki i rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienkie placki (wielkości patelni).
Na rozgrzanej (do czerwoności ;-) ) patelni układamy placki z każdej strony po pół minuty. Nie dłużej, bo będą za suche. Smażymy bez oleju! Jest w cieście.
Każdy gotowy placek przykrywamy mokrą ścierką kuchenną (niech leżą pod nią dopóki nie będziemy nakładać farszu), dzięki temu będą elastyczne.
Reszta jest jeszcze łatwiejsza: fasolę z pomidorami podsmażamy na patelni, dodajemy, ostre przyprawy (wedle uznania). Gdy farsz trochę odparuje stanie się bardziej gęsty.
Na gotowe tortille kładziemy liście sałaty, pokrojoną w piórka cebulę, ogórka, pomidora i nasz farsz z fasoli i pomidorów.
Ważne jest połączenie surowych składników, ponieważ stanowią pewien kontrast dla ostrego smaku ;-) Smacznego!