puszka.pl - pysznie!

Pasta do chleba z ciecierzycy

Genialne w swej prostocie. Pastę należy smarować bezpośrednio na chlebie, nie wymaga użycia żadnego masła :) Przyprawy są ważne, nadają niesamowity aromat :) Jedna z moich ulubionych :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 600 g

200 g ciecierzycy
2 cebule
główka czosnku
100-150 ml oliwy
łyżeczka soli
po szczypcie liści selera korzeniowego (tak, dokładnie o ten mi chodzi), lubczyku, mięty, oregano, rozmarynu (lub kilka świeżych listków) - chociaż niech rozmaryn będzie świeży, ma przewspaniały aromat
łyżeczka kminku
szczypta ostrej papryczki
woda

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć chociaż na 6 godzin, ugotować. Wodę z niej zlać do jakiegoś pojemnika, przyda się jeszcze.

Cebulę, czosnek, sól i wszystkie zioła drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Kminek można zmielić przed smażeniem, podsmażyć osobno i zmielić, podsmażyć ze wszystkim i zmielić lub zostawić cały.

Dodać do ciecierzycy, wlać resztę oliwy. Zblendować. Masa będzie dość sztywna, więc uzupełniać oliwą (lub w oszczędniejszej wersji wodą po gotowaniu ciecierzycy) do smarownej konsystencji.

Wskazówki i uwagi:

Pasta doskonała jest sama w sobie, ale można na chlebek z nią dodać rzodkiewkę, pomidora czy kiszone ogórki, jak ktoś lubi dodatki :) Mnie nawet bez dodatków smakuje :)

Pasta jest tak gładka i smarowna, że może służyć sama na chleb :)
Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać śmiało łyżeczkę ostrej papryki :)
Nadesłał(a) Luna7, dnia: 2012-05-02 11:25:13.435
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: