puszka.pl - pysznie!

Brązowy ryż ze szpinakiem (z "resztek")

Obiad na lenia - zrobiony z tego, co było pod ręką, a wyszedł mmmmniam :D


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-4

torebka ryżu (jaki lubicie, ja wzięłam brązowy)
paczka mrożonego szpinaku
ok. 1/2 puszki kukurydzy
kilka zielonych oliwek
pomidor
pół zielonego ogórka
kilka ugotowanych na parze marchewek (zostały z wczoraj :D)
olej/oliwa do smażenia
śmietana - dla wegan oczywiście sojowa :))
czosnek
przyprawy: sól, pieprz, chilli, sambar masala, kurkuma do ryżu

Przygotowanie:

Gotujemy ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec dodajemy szczyptę kurkumy dla kolorku :D

Osobno, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i rozmrażamy szpinak. W tym czasie kroimy w kostkę pomidora, oliwki (jak są duże), marchewkę, ogórka, siekamy czosnek. Dodajemy po kolei -> najpierw czosnek, później kukurydzę, oliwki, pomidora, marchewkę i ogórka na koniec. Chwilę wszystko podduszamy na małym ogniu. W tym czasie powinien się ugotować ryż, który dodajemy na patelnię i razem ze wszystkim mieszamy.

Jak ktoś lubi, to przed dodaniem ryżu może szpinak 'zabielić' trochę śmietaną (nie-weganie mogą również kombinować np. z serem fetą czy serkami topionymi).

Wskazówki i uwagi:

Pyszne, szybkie i spożyte z mizerią oraz wcześniej przygotowanym shake .

Smacznego :)
Nadesłał(a) ~kombinatorka :p, dnia: 2012-05-04 19:52:29.49
Źródło/autor przepisu: głód i prawie pusta lodówka :)

Twoje zapiski: