młode ziemniaki - 2 kg
młoda pokrzywa - objętość 3 l
olej do smażenia
sól
kurkuma
kminek
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w ok. 3 cm kostkę. Liście pokrzywy oddzielić od łodyg. Najlepiej pozbawić je łodyżek. Pokrzywę dokładnie umyć - najlepiej wymoczyć w wodzie i wodę wylać, powtórzyć moczenie kilka razy.
Do 5-litrowego garnka na dno wlać 1 cm oleju. Olej rozgrzać. Ziemniaki delikatnie obsmażać przez 5-10 minut na oleju. Dodać kurkumę i kminek.
Dodać liście pokrzywy. Smażyć mieszając kolejne 5-10 minut.
Dodać ok. 50-100 ml wody, przykryć pokrywką i dusić od czasu do czasu mieszając. Dodać pieprz.
Wskazówki i uwagi:
Smacznego!
Nadesłał(a) mojo,
dnia: 2012-05-06 09:21:51.916
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.