puszka.pl - pysznie!

Młoda kapusta duszona z pomidorami

Szybki sposób na pyszną młodą kapustkę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 główka młodej kapusty
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów krojonych (lub 2-3 świeże, sparzone i pokrojone)
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
oliwa
sól

Przygotowanie:

1. W głębokim rondlu podgrzać nieco oliwy.
2. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na podgrzanej oliwie.
3. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć twardy głąb, poszatkować. Dorzucić do cebuli.
4. Mieszając, podsmażyć lekko kapustę, aby straciła nieco swojej objętości. Posolić.
5. Dodać pomidory, rodzynki i żurawinę. Wymieszać, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień.
6. Wszystko razem poddusić kilka minut, aby rodzynki i żurawina napęczniały, ale kapusta była nadal chrupiąca.
Nadesłał(a) joa, dnia: 2012-05-14 21:50:21.993
Źródło/autor przepisu: przepis własny

Twoje zapiski: