puszka.pl - pysznie!

Tarta z mixem warzywnym

Konfiguracja warzyw jest oczywiście dowolna. Ja przygotowałam ze swoich ulubionych :)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 2

ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła (zimne i twarde)
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

farsz:
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 brokuł
2 małe marchewki
25 dag pieczarek
przyprawy: sól, pieprz, vegeta, curry (wedle uznania)

sos:
1/2 szklanki śmietany 18%
1 jajko
sól, pieprz
starty żółty ser (ok. 150 g)

Przygotowanie:

Wyrabiamy ciasto z mąki, masła z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek oraz soli. Szybko zagniatamy, stopniowo dolewamy wody. Formujemy kulę, którą owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 0,5 – 1 godziny. Na wyrabianiu ciasta w ogóle się nie znam, więc jak ktoś ma doświadczenie to sugeruję się nim kierować :-)

Teraz czas na farsz. Ja osobno przygotowałam sobie składniki. W garnku podgotowałam brokuły (ok. 5 min we wrzątku z dodatkiem soli), na oliwie podsmażyłam poszatkowane pieczarki z solą i vegetą, a w trzecim naczyniu poddusiłam i podsmażyłam pokrojoną marchewkę, cukinię i paprykę na odrobinie oliwy (pod koniec smażenia dodałam sól, pieprz oraz sporą ilość curry).

Formę do tarty wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą i na to wyłożyłam rozwałkowane ciasto. Sporo tego ciasta wychodzi, więc można sobie ładnie na brzegi powyciągać :-). Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min (180 st. C). Wyciągamy ciasto, układamy farsz: pieczarki, mix cukiniowo-marchewkowo-paprykowy oraz brokuły. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem (wystarczy wymieszać wszystkie składniki sosu) i wstawiamy do piekarnika na 30 minut w tej samej temperaturze.

Wskazówki i uwagi:

Przepis jest otwarty na wszelkie modyfikacje.
Nadesłał(a) Ekasha, dnia: 2012-05-20 15:54:13.723
Źródło/autor przepisu: inwencja własna

Twoje zapiski: