Kokosowo-migdałowy krem zbożowy (pyszny i prosty makrobiotyczny deser)
Bardzo prosty, szybki i tani deser. Przepis na krem zbożowy - baza pochodzi z książki "Kuchnia makrobiotyczna" Stanisławy Olko. Krem może mieć właściwie dowolny smak, polecam moją wersję kokosowo-migdałową.
4 pełne łyżki mąki pszennej razowej
2 szklanki wody
szczypta soli
słód jęczmienny lub ryżowy lub syrop z agawy - czym kto słodzi, może być oczywiście cukier lub miód - ok. 1 i 1/2 łyżki
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Mąkę prażymy: na rozgrzanej patelni rozsypujemy ją cienką warstwą, od czasu do czasu mieszamy do momentu, kiedy zmieni kolor na złotawy i zacznie wydzielać przyjemny zapach. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia.
1 i 1/2 szklanki wody wlewamy do rondelka, solimy i wstawiamy do zagotowania. W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy dokładnie uprażoną mąkę. Kiedy woda zacznie się gotować, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy rozprowadzoną w wodzie mąkę cały czas mieszając, tak, aby nie doszło do powstania grudek. Rondelek ustawiamy na małym ogniu i gotujemy ciągle mieszając. W efekcie powinniśmy uzyskać gładką kremową masę. Trwa to krótką chwilę, ale dłuższe gotowanie sprawi, że krem będzie łatwiej przyswajany.
Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy wiórki, płatki migdałowe oraz substancję słodzącą :) Ilość dodatków można oczywiście dopasować do własnych upodobań. Gotowy deser przelewamy do wypłukanej zimną wodą miseczki. Smacznego :)