falafel - przygotowany wg tego przepisu świeży szpinak - sporo, ok. 1 jednorazowa reklamówka
cebula
olej
jogurt grecki - pół szklanki
śmietana 30% - ćwierć szklanki
2 płaskie łyżki mąki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przygotować falafele. Przebrać i oczyścić (dobrze wypłukać) szpinak, pokroić w paski. Na oleju podsmażyć do miękkości cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać cały szpinak i szybko smażyć na mocnym ogniu, mieszając aż odparuje woda. Dodać sól i pieprz.
W kubku wymieszać śmietanę z jogurtem i mąką, żeby nie było grudek. Wymieszać ze szpinakiem w misce (nie gotować). Przełożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego, poutykać falafle i wstawić do piekarnika na 180 st. C na 30 minut.
Wskazówki i uwagi:
Ja nie dodaję czosnku i uważam, że w tym przepisie ma to sens. W oryginale jeszcze na koniec było posypane orzeszkami pistacjowymi.
Nadesłał(a) zsz,
dnia: 2012-05-21 08:17:44.339
Źródło/autor przepisu: Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki Dania jednogarnkowe wydawnictwa Readers Digest