4 łodygi rabarbaru
1 dojrzały banan
kilka łyżek cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mleka roślinnego
ok. 2 szklanki mąki (zwykłej lub razowej)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rabarbar obrać, pokroić na plasterki, zasypać cukrem i odstawić.
W tym czasie robimy ciasto: banana zmiksować z mlekiem, dodać proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować. Ciasto powinno być gęste (konsystencji gęstego jogurtu).
Odstawić ciasto na około pół godziny. Po tym czasie sprawdzić konsystencję, ewentualnie dodać trochę mąki lub wody/mleka.
Dorzucić do ciasta rabarbar (można uprzednio odlać sok), wymieszać. Nakładać łyżką na gorący olej niewielkie racuszki, smażyć z dwóch stron na rumiano. Po usmażeniu ułożyć na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wskazówki i uwagi:
Polecam posypane cukrem pudrem.
Nadesłał(a) joa,
dnia: 2012-05-24 14:05:39.328
Źródło/autor przepisu: przepis własny