Tofuciki z sosem miętowym
Szybki dodatek do obiadu, albo pomysł na przekąskę ;)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
2
tofu wędzone - pół kostki o wadze 250-270 g
2 łyżki mąki
szczypta czubrycy czerwonej (wg uznania)
sos:
kilka liści mięty
pół małego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ostrej papryki
odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Tofu zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wymieszać z mąką i czubrycą. Uformować niewielkie kulki i smażyć na oleju, obracając z każdej strony.
Sos: porwać miętę na drobne kawałki, wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i ostrą paprykę.
Wskazówki i uwagi:
Nie smażyć na dużym ogniu, bo będą zbyt suche. Smacznego!
Twoje zapiski: