Drożdżowe bułeczki miodowe
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1/3 kostki masła
1/3 szklanki miodu
1 łyżeczka soli
1 kg mąki
Przygotowanie:
Drożdże rozprowadzić w 0,5 szklanki letniej wodzie i odstawić.
Przegotowane mleko wymieszać z masłem, miodem i solą. Ostudzić, dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się. Należy zostawić je do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Kiedy dwukrotnie zwiększy objętość, jeszcze raz wyrobić i utoczyć kule. Lekko spłaszczyć i układać na natłuszczoną blachę. Odstawić jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piec ok. 25 min. W temp. 180 stopni.
Twoje zapiski: