puszka.pl - pysznie!

Drożdżowe bułeczki miodowe


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

5 dag drożdży
1 szklanka mleka
1/3 kostki masła
1/3 szklanki miodu
1 łyżeczka soli
1 kg mąki

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzić w 0,5 szklanki letniej wodzie i odstawić.

Przegotowane mleko wymieszać z masłem, miodem i solą. Ostudzić, dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wsypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się. Należy zostawić je do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Kiedy dwukrotnie zwiększy objętość, jeszcze raz wyrobić i utoczyć kule. Lekko spłaszczyć i układać na natłuszczoną blachę. Odstawić jeszcze na 20 minut w ciepłe miejsce.

Piec ok. 25 min. W temp. 180 stopni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art. 2000

Twoje zapiski: