puszka.pl - pysznie!

Chłodnik ze szpinaku

Mając ochotę w gorące dni na szpinak, zdecydowałam się na przyrządzenie chłodnika ze szpinaku. Jest to z pewnością alternatywa dla chłodnikolubnych, którzy chcieliby na chwilę zapomnieć o oklepanym chłodniku z botwinki, czy rzodkiewki, które jak wiemy - smakują podobnie.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4

250 g szpinaku
400 g kefiru
200 g zsiadłego mleka
1/2 cytryny
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku (lub dwa niewielkie)
grzanki z ciabatty
sól, pieprz
czerwona czubryca

Przygotowanie:

Szpinak podgotować na patelni w niewielkiej ilości wody (5-10 min.) Ostudzić, poszatkować (nie za drobno), dodać kefir i zsiadłe mleko, całość wymieszać dokładnie. Wcisnąć sok z cytryny, dodać posiekany koperek i pokrojony w drobną kostkę czosnek.

Doprawić solą, pieprzem i czubrycą. Wstawić na 10 minut do lodówki.

Podawać z grzankami z ciabatty, posiekaną rzodkiewką lub szczypiorkiem. Smacznego!
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: 2012-05-29 06:28:29.942
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/05/28/chlodnik-ze-szpinaku/

Twoje zapiski: