Babeczki z rabarbarem
Kruche babeczki i sezon na rabarbar.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
40
ciasto:
kostka margaryny roślinnej
3 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 l mleka sojowego
1 budyń waniliowy
cukier
ok. 3/4 kg rabarbaru
cukier waniliowy
lukier:
3/4 szklanki cukru
odrobina wody
sok z cytryny
Przygotowanie:
Zagniatam kruche ciasto i wkładam na godzinę do lodówki. Wyklejam foremki dość cienko, ale żeby nie było prześwitów i piekę na złoto w temp. ok. 180 st. C.
Osobno robię budyń wg przepisu na opakowaniu.
Obrany i drobno pokrojony rabarbar mieszam z cukrem waniliowym i piekę, aż będzie miękki.
Na babeczkę nakładam trochę budyniu, upieczony rabarbar, wierzch polewam lukrem.
Wskazówki i uwagi:
Nadzienie najlepiej wkładać do babeczek przed samym podaniem, żeby nie zdążyły rozmięknąć.
Twoje zapiski: