puszka.pl - pysznie!

Babeczki z rabarbarem

Kruche babeczki i sezon na rabarbar.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 40

ciasto:
kostka margaryny roślinnej
3 szklanki mąki
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli

1/2 l mleka sojowego
1 budyń waniliowy
cukier

ok. 3/4 kg rabarbaru
cukier waniliowy

lukier:
3/4 szklanki cukru
odrobina wody
sok z cytryny

Przygotowanie:

Zagniatam kruche ciasto i wkładam na godzinę do lodówki. Wyklejam foremki dość cienko, ale żeby nie było prześwitów i piekę na złoto w temp. ok. 180 st. C.

Osobno robię budyń wg przepisu na opakowaniu.

Obrany i drobno pokrojony rabarbar mieszam z cukrem waniliowym i piekę, aż będzie miękki.

Na babeczkę nakładam trochę budyniu, upieczony rabarbar, wierzch polewam lukrem.

Wskazówki i uwagi:

Nadzienie najlepiej wkładać do babeczek przed samym podaniem, żeby nie zdążyły rozmięknąć.
Nadesłał(a) gram-w-zielone, dnia: 2012-06-02 19:45:47.633
Źródło/autor przepisu: http://www.gram-w-zielone.blogspot.com/2012/05/babeczki-z-rabarbarem.html

Twoje zapiski: