1 puszka białej fasoli
1 niewielka cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki sosu sojowego (lub sól do smaku)
czosnek granulowany
oregano
pieprz
ok. 5 łyżek wrzącej wody
1 czubata łyża bułki tartej
Przygotowanie:
Cebulę pokroić drobno i zrumienić na oleju.
Fasolę zmiksować z olejem, octem, sosem sojowym, przyprawami i cebulą. Podczas miksowania dodać wrzątek - ilość podana "na oko" - w razie czego dodać więcej - wrzątek ułatwia miksowanie.
Na koniec, nie przestając miksować dodać bułkę tartą.
Wskazówki i uwagi:
Moja propozycja - podawać na grzance przybraną zielonymi i czarnymi oliwkami oraz bazylią. Obok grzanka z domowymi powidłami i cynamonem - zdjeia robione w ostrym porannym słońcu, ciężko wyeliminować cienie... ;)