1 kg sera na sernik
1/2 szklanki mleka (1,5%)
5 jajek
budyń śmietankowy (proszek)
2 płaskie łyki kaszy manny
2 łyżki słodzika ze stewii (bądź innego cukru, wedle upodobań)
parę kropel aromatu śmietankowego
dodatkowo truskawki i galaretka truskawkowa bez żelatyny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki zmiksować. Ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45-60 minut w 180 st. C.
Po lekkim ostudzeniu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinkę (a najlepiej na całą noc).
Wskazówki i uwagi:
Polecam galaretki bez żelatyny http://delecta.pl/Produkty/Desery/Galaretki-na-szybko/Galaretka-na-szybko-smak-truskawkowy