puszka.pl - pysznie!

Ciasto jabłkowo-makowe bez mąki

Fajne ciasto, lekkie, nietłuste - myślę, że nawet dla tych, co wiecznie na diecie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

300 g maku
200 g cukru trzcinowego, nierafnowanego (szklanka)
150 g masła
300 g jabłek (2 duże jabłka, obrane)
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

Białka ubić na pianę i odstawić. Masło, żółtka, cukier utrzeć. Proszek do pieczenia wymieszać z kaszą manną i dodać do masy. Delikatnie wmieszać do masy ubite białka. Następnie stopniowo, na przemian dodawać mak i starte (na tarce o dużych oczkach) jabłka.

Piec ok. 45 min., w temp. 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Wyszła mi keksówka (24 cm) oraz 5 muffinek silikonowych w kształcie serduszek.
Nadesłał(a) koralina, dnia: 2012-06-07 15:09:20.991
Źródło/autor przepisu: http://quchniawege.blogspot.com/2012/06/ciasto-jabkowo-makowe-bez-maki.html

Twoje zapiski: