Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
ciasto:
1,3 szkl. mąki
1/3 szkl. ciepłego mleka
4 dag drożdży
0,25 kostki masła
1/7 szkl. cukru
szczypta soli
masa orzechowa:
0,5 kostki masła
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
0,25 szkl. śmietany kremówki
0,25 szkl. zmielonych orzechów lub migdałów
krem budyniowy:
1,5 szkl. mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
0,25 szkl. cukru pudru
1 szkl. leśnych owoców
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę, masło, cukier, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Następnie ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na 20 min. Ciasto piec ok. 40 min. w temp. 200°C. Odstawić do wystygnięcia.
Wszystkie składniki masy orzechowej podgrzać i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Przestudzoną masę rozłożyć na cieście.
Do mleka dodać budyń w proszku, cukier, cukier waniliowy i zagotować stale mieszając. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po łyżce letni budyń. Powinna powstać gładka masa.
Ciasto przekroić na dwa krążki. Na spodnim krążku rozłożyć krem budyniowy i owoce. Przykryć drugim krążkiem z masą orzechową. Tort chłodzić ok. 2 godz.
Twoje zapiski: