Ciasto nie zawiera ani grama cukru! Jest idealne dla cukrzyków, ale nie tylko, ponieważ jest bardzo smaczne :) Zobaczyłam ten przepis w dzień dobry tvn.
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki sezamu (ja sezam zmiksowałam wczesniej na pył)
1/3 szklanki łuskanego słonecznika
łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy itp.)
1/4 szklanki wywaru z zielonej herbaty
składniki na masę: 2 szklanki pokrojonych daktyli
1 szklanka wywaru z zielonej herbaty (jeśli trzeba będzie można dodać więcej w trakcie gotowania)
Przygotowanie:
Składniki na masę gotować aż daktyle będą miękkie (ok. 20 minut). W trakcie gotowania, jeśli wywar z herbaty wyparuje, można jeszcze trochę go dolać.
Płatki słonecznika i dyni oraz zmielony sezam wymieszać. Dodać cynamon, olej - bardzo dokładnie wymieszać i na koniec dodać wywar z zielonej herbaty.
Foremkę - małą okrągłą lub keksówke wyłożyć większą połową "ciasta" pestkowego. Na to nałożyć masę daktylową i kolejną warstwę "ciasta" pestkowego. Piec ok. 20 minut w 180 st. C - do zezłocenia. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Można też dodać trochę siemienia lnianego jeśli ktoś chce - ja jednak nie dawałam.
Ciasto najlepiej smakuje i kroi się na drugi dzień - dobrze by było gdyby postało w lodowce minimum 12 godzin.