150 g buraków czerwonych
100 g marchwi
100 g selera
50 g pietruszki
100 g cebuli
100 g jabłek kwaskowatych
100 g octu
50 g soli
50 g cukru
kwasek cytrynowy do smaku
1 łyżka mieszanki przypraw ziołowych (majeranek i ew. inne)
Przygotowanie:
Obrane buraki, warzywa korzeniowe i cebulę oraz nieobrane jabłka pokroić na małe kawałki, zalać zimną wodą (2,5 l), gotować. Pod koniec dodać zioła.
Przecedzić, doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem. Zagotować i zostawić do wystudzenia.
Wskazówki i uwagi:
Może stać kilka dni w chłodnym miejscu - wtedy nabiera smaku i aromatu. Podawać podgrzany do temperatury 65 stopni, na Wigilię z uszkami.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2000-11-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kalendarz odchudzania 2001" - wydanie specjalne Super Linii - miesięcznika promującego zdrowy styl życia