puszka.pl - pysznie!

Barszcz "purpura kardynalska" (czysty, z jabłkiem)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

150 g buraków czerwonych
100 g marchwi
100 g selera
50 g pietruszki
100 g cebuli
100 g jabłek kwaskowatych

100 g octu
50 g soli
50 g cukru
kwasek cytrynowy do smaku
1 łyżka mieszanki przypraw ziołowych (majeranek i ew. inne)

Przygotowanie:

Obrane buraki, warzywa korzeniowe i cebulę oraz nieobrane jabłka pokroić na małe kawałki, zalać zimną wodą (2,5 l), gotować. Pod koniec dodać zioła.

Przecedzić, doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem. Zagotować i zostawić do wystudzenia.

Wskazówki i uwagi:

Może stać kilka dni w chłodnym miejscu - wtedy nabiera smaku i aromatu. Podawać podgrzany do temperatury 65 stopni, na Wigilię z uszkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kalendarz odchudzania 2001" - wydanie specjalne Super Linii - miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: