Wiele dobrego słyszałam już o farinacie. Po za tym, że jest zdrowa to jest jeszcze pyszna, szybka w zrobieniu (nie licząc tych 4 godzin :P) i potrzeba tylko kilka prostych składników.
200 g mąki z ciecierzycy
300 ml wody
3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
oregano lub rozmaryn (ja dałam tylko odrobinkę)
sól, pieprz, zmielony czosnek (ja dodałam jeszcze trochę zmielonego kminku)
Przygotowanie:
Wymieszać bardzo dokładnie mąkę z wodą, żeby nie było grudek. Odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie do masy dodać sól, pieprz, tłuszcz roślinny, przyprawy i czosnek. Wymieszać. Wlać do natłuszczonej formy.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C i piec ok. 40 minut (w oryginalnym przepisie jest 40 minut, ale ja piekłam 20 minut i było idealne!)
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakuje na ciepło! Dobrze smakuje samo, ale warto zrobić do tego jakiś sosik np. czosnkowy ze słonecznika - przepis na Puszce lub jeść do gęstej zupy zamiast chleba.
Puszka.pl: Farinatę najlepiej piec na okrągłej, bardzo płytkiej blaszce.