ok. 20 kwiatów akacji na szypułkach
300 ml mleka sojowego
8-10 łyżek mąki
2 jajka
szczypta soli
syrop klonowy lub cukier puder
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z mleka, mąki, jajek i soli rozrabiamy ciasto. Ilość mąki jest szacunkowa, ciasto powinno być gęste i lejące się. Chwytając za koniec szypułki maczamy kwiaty dokładnie w cieście, czekamy aż jego nadmiar spłynie z powrotem do miski, kładziemy na gorący olej i smażymy z dwóch stron jak klasyczne placuszki. Polewamy syropem klonowym lub posypujemy cukrem pudrem i zajadamy delektując się zapachem i smakiem.
Wskazówki i uwagi:
Oczywiście w kwestii ciasta - każdy ma swoje patenty, w tym te wegańskie, z mojej strony to tylko propozycja :)
Pamiętamy, aby kwiaty akacji zbierać z dala od ruchliwych ulic.
Nadesłał(a) hugable,
dnia: 2012-06-08 07:31:22.992
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.