2 woreczki lub 200 g ryżu basmati/jaśminowego
4 łodygi selera naciowego
6 sporych pieczarek
duży pomidor
duża cebula
olej
sól i pieprz
ew. inne przyprawy
Przygotowanie:
Ugotować ryż w woreczkach lub po bożemu bez woreczków. Pokroić na plasterki pieczarki, z łodyg selera usunąć łykowate włókna i też pokroić. Usmażyć na oleju osobno pieczarki (usmażyć, nie udusić!) i selera. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Odlać z cebuli większość tłuszczu i dorzucić do niej ugotowany ryż, usmażone pieczarki i seler. Posolić i popieprzyć, ewentualnie dodać inne przyprawy.
Dodać świeżego, obranego ze skórki i pokrojonego na spore kawałki pomidora i cały sok z niego jaki zostanie z krojenia. Dwie minuty podgrzewać by wszystko było cieplutkie i podawać.
Wskazówki i uwagi:
Sok z pomidora sprawia że ryż jest wilgotny i pyszny, a dzięki selerowi nie wymaga dodatkowych przypraw ponad sól i pieprz.
Nadesłał(a) glorie,
dnia: 2012-06-08 13:49:45.747
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.