puszka.pl - pysznie!

Odwrócone tartaletki z pomidorami i oregano


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
25 dag mąki
12,5 g masła
15 ml kwaśnej śmietany
30 ml bardzo zimnej wody

4-6 mięsistych pomidorów
4 łyżeczki cukru
3 łyżeczki oregano
pesto z bazylii (niekoniecznie)

majonez tymiankowo-cytrynowy:
5 żółtek
łyżeczka musztardy dijon
10 ml soku z cytryny
sól
pieprz
250 ml oliwy z oliwek
250 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki siekanego tymianku

+ 4 foremki do tartaletek o średnicy ok. 10 cm

Przygotowanie:

Zagniatamy mąkę z masłem. Po wyrobieniu ciasta na jednolitą masę dodajemy śmietanę i - jeśli jest zbyt ścisłe - wlewamy wodę. Zagniatamy kulę, zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki przynajmniej na 0,5 godziny.

Przyrządzamy majonez: żółtka ubijamy z musztardą, sokiem z cytryny, oprószając solą i pieprzem, potem - cały czas miksując - powoli wlewamy oliwę. Na końcu dodajemy siekany tymianek.

Smarujemy tłuszczem 4 foremki do tartaletek. Pomidory kroimy w grube plastry. Cukier podgrzewamy na małym ogniu tak, aby się skarmelizował. Smarujemy karmelem każdą foremkę, układamy w niej plastry pomidora i suto posypujemy oregano. Rozwałkowujemy ciasto do grubości 5 mm, tak, aby starczyło na 4 kwadraty o boku 11 cm. Kawałki ciasta układamy na pomidorach, a brzegi zawijamy do środka foremek.

Pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdy tartaletki lekko ostygną, przekładamy je na talerze, odwracając foremki do góry dnem. W sosjerce podajemy majonez tymiankowo-cytrynowy.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Pani nr 9/2000

Twoje zapiski: