puszka.pl - pysznie!

Mangold, czyli burak liściowy (swiss chard) z makaronem i czosnkiem

Mangold, w Polsce nazywany po prostu burakiem liściowym, jest u nas niestety bardzo mało popularny, choć podobno był szeroko znany w dawnej Polsce. Choć wyglądem i smakiem przypomina botwinkę, to jest od niej delikatniejszy i smaczniejszy! I ładniejszy, bo ogonki i nerwy liściowe mają piękne kolory - np. intensywnie czerwony, różowy lub żółty, choć mogą być tez białe. Niezwykle popularne warzywo w Szwajcarii (swiss chard), a także Chorwacji (blitva), Włoszech (bietola) i pewnie wielu innych :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

spaghetti, świderki lub inny makaron
porządna garść mangolda (buraka liściowego)
1 lub kilka ząbków czosnku
olej lub oliwa do smażenia
płatki chili lub chili w proszku - ilość wg gustu
sól
ew. pieprz

Przygotowanie:

Liście mangolda starannie myjemy - najłatwiej w zlewie lub misie wypełnionej wodą. Jeśli ogonki są grube, tak 1 cm średnicy i więcej, to siekamy je na krótsze kawałki. Jeśli cienkie, to na kilkucentymetrowe kawałki. Oddzielnie siekamy liście (nieco grubiej niż na botwinkę).

Nastawiamy spaghetti. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Czosnek i chili wrzucamy na zimny lub lekko ciepły olej, podgrzewamy na niedużym ogniu i mieszamy, żeby się nie spaliły. Dodajemy ogonki, podlewamy wodą i dusimy 5 min.

Dodajemy liście, najlepiej partiami, żeby łatwiej było je wmieszać. Mieszamy, aż oklapną, podlewamy wodą i dusimy kolejne 5-10 min (pod przykryciem lub nie). Będzie gotowe, gdy ogonki będą miękkie, a liści nie będzie czuć surowizną.

Doprawiamy solą i ew. pieprzem. Mieszamy z makaronem i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Świetne z miksem sałat z winegretem i ew. pomidorami.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-06-11 19:22:41.739
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: