Wywar: marchewka, pietruszka, kawałek selera, pół cebuli, ziele angielskie, 2-3 liście laurowe
oliwa
1-2 papryki
kilka pomidorów lub pomidory w puszce
2-3 ząbki czosnku
bazylia suszona lub świeża
lubczyk świeży
sól, pieprz
Przygotowanie:
Podstawą jest naturalny wywar z jarzyn: marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, lub w grube plastry, ćwiartki, jak kto lubi. Do jarzyn dodajemy połówkę cebuli i gotujemy w niewielkiej ilości wody przez ok. 10-15 minut. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe.
W międzyczasie gotujemy na małym ogniu pokrojoną w duże kawałki paprykę ok. 10 min. Pomidory (w przypadku surowych, kroimy w kostkę) i jarzyny dodajemy do ugotowanej papryki i miksujemy*.
Siekamy bazylię, czosnek, lubczyk i dodajemy do zupy.
Dodajemy 2-3 łyżki oliwy, doprawiamy solą (bądź sosem sojowym), pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min i gotowe!
Zupa jest na tyle gęsta, że można jeść ją samą, bądź podawać z makaronem (ja dodałam kolorowego makaronu świderki) i opcjonalnie z kleksem śmietany.
Smacznego, mam nadzieję, że podbije także Wasze serca ;-))
Wskazówki i uwagi:
* jarzyn, pomidorów i papryki nie musimy miksować na papkę