puszka.pl - pysznie!

Ziemniaki w mundurkach z twarogiem

Danie pochodzi z Wielkopolski lub tylko z tym rejonem mi się kojarzy. Jest to sposób na szybki i tani obiad, idealny na upały, bo trzeba ugotować tylko ziemniaczki.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2

młode ziemniaki (ilość zależna od apetytu)
kostka twarogu
2 łyżki gęstej śmietany
pęczek szczypiorku
olej słonecznikowy domowej roboty lub masło lub oliwka*
sól
czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki czyścimy i gotujemy w wodzie lub na parze.
W tym czasie przygotowujemy twarożek: rozcieramy go ze śmietaną na gładką masę, dodajemy posiekany szczypiorek, sól, pieprz i ewentualnie tłuszcz.

Wskazówki i uwagi:

Ziemniaczki można jeść ze skórką albo bez. Kiedy byłam dzieckiem zawsze obieraliśmy ziemniaki parząc sobie łapki, z czym było dużo zabawy. Ale wtedy nie mówiło się jeszcze, że w skórce jest najwięcej zdrowia, dlatego teraz już nie obieram.
* Moja babcia, od której pochodzi ten przepis, dodawała do twarogu olej słonecznikowy domowej roboty, który zdobywała gdzieś od kogoś, kto sam wyrabiał. Taki kupowany podobno się nie nadaje. Moja mama nie dodawała do twarogu żadnego tłuszczu, zamiast tego kładła plastry masła prosto na ziemniaczki. Ja sprawdziłam też inną opcję - twarożek wymieszany z łyżką oliwki smakuje wyśmienicie.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2012-06-18 19:52:20.737
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: