Crespelle - włoskie naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Crespelle to po prostu włoska nazwa na naleśniki, które są popularne w całej Europie. Z ciekawostek: dawniej naleśniki kojarzone były z daniem dla biedoty (zupełnie jak pizza...) aż do 1895 roku, kiedy to w Montecarlo uraczono nimi księcia Walii. Księcia urzekła prostota tego dania i nazwał je Crepes Suzette na cześć swojej pani, co przyczyniło się do rozpowszechnienia naleśników wśród wyższych warstw społecznych :D
8 naleśników (ciasto robiłam z mleka, dwóch jajek i mąki jasnej i ciemnej pół na pół, ale każde inne będą dobre)
oliwka z oliwek
350 g świeżego szpinaku
250 g wegetariańskiej ricotty
cebula
1-2 ząbki czosnku
50 g drobno startego parmezanu
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
350 g passaty lub innego sosu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oliwki.
2. Cebulę drobno siekamy i dusimy ją na oliwce do miękkości (potrzebujemy dużą patelnię), dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, który dociskamy do dna patelni, aż oklapnie. Dodajemy przyprawy i dusimy przez chwilę.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
4. Osączamy szpinak i mieszamy z ricottą i połową parmezanu.
5. W przypadku użycia passaty: podgrzewamy w małym garnuszku (na niewielkim gazie, bo lubi strzelać), aż zgęstnieje. Można dodać przyprawy - sól, pieprz, zioła.
6. Smarujemy środek naleśnika farszem, podwijamy boki i zwijamy w rulon. Układamy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym brzegiem do dołu, polewamy passatą i posypujemy pozostałym parmezanem. Zapiekamy przez 20 minut.