100 g brązowego ryżu
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju
1/2 główki młodej kapusty, drobno pokrojonej
nać młodego selera, pokrojonego na kawałki ok. 1 cm długości
1 puszka pomidorów, pokrojonych
ok. 1.5 l wywaru jarzynowego
sól, pieprz, przyprawy do smak
ew. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę, szklimy. Wrzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko przesmażamy pilnując, aby nie zbrązowiał, bo zgorzknieje. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, żeby był dokładnie obtoczony w tłuszczu.
Dodajemy kapustę, seler, pomidory, chwilę obsmażamy. Wlewamy wywar, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości składników. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z łyżką oleju lnianego na wierzchu i ewentualnie z natką. Polecam!