Kapusta (biała lub kiszona) w sosie śmietankowo-koperkowym
Boska z ziemniakami! Ale pasuje też do wielu innych dodatków, jak makaron lub kasze.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kapusta biała lub kiszona lub mieszanka obu
cebula - osobiście lubię bardzo dużo
śmietana słonecznikowa
mąka do zagęszczenia
koperek świeży lub suszony
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pokrojoną kapustę i zalać wodą. Ugotować do miękkości.
W przypadku kapusty kiszonej należy ją przepłukać lub odgotować, jeśli jest za kwaśna i ktoś tego nie lubi. Kiedy kapusta już miękka, należy dodać śmietany do zabielenia, a sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Osolić wszystko do smaku, popieprzyć i dodać dużo koperku.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli ktoś nie chce zagęszczać potrawy mąką, może udusić kapustę w niewielkiej ilości wody i dodać tylko śmietanę.
Twoje zapiski: