gałka muszkatołowa, sól, ocet balsamiczny i oliwa lub olej lniany
ew. kwiatki ogórecznika i szałwii do przystrojenia
Przygotowanie:
Brokuł i kalafior rozdrabniamy na różyczki, a następnie blanszujemy krótko w osolonej wodzie.
Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, cebulę i pieczarki - w plasterki.
Tak przygotowane warzywa mieszamy, dorzucamy oliwki, a następnie przyprawiamy gałką muszkatołową, solą, octem balsamicznym i oliwą do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Surówkę można przystroić kwiatkami ogórecznika, szałwii, nagietka, bratka, dyni - co tylko jadalnego kwitnącego mamy pod ręką :) Wygląda z tym jeszcze bardziej kolorowa :)
Warto, żeby papryka była żółta, ja akurat wykorzystałam, co miałam, czyli czerwoną :)
Nie ma sensu nazbyt rozdrabniać warzyw, surówka z większych kawałków też jest pyszna i pięknie wygląda :)
Zamiast oliwek można dodać ogórka kiszonego, efekt będzie podobny.
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-06-26 07:03:27.25
Źródło/autor przepisu: przepis własny