puszka.pl - pysznie!

Kolorowa letnia zupa

Pożywna i smaczna zupa, która razem z grzankami może stanowić główny posiłek dnia. Składniki na 5 l garnek.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10

2 cebule
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
ćwierć dużego selera
3 średnie młode ziemniaki
garść fasolki szparagowej
garść różyczek kalafiora
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
kasza jaglana (jęczmienna) - 1/3 - 1/2 szklanki
makaron - 1/3 - 1/2 szklanki
zielnina (kawałek kapusty, pietruszka, lubczyk)
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek, kurkuma
oliwa/masło

Przygotowanie:

Na maśle lub oliwie usmażyć z kurkumą pokrojone drobno cebule. Zalać wodą i wrzucić zieleninę. Gdy będzie się gotować pokroić seler w kostkę, marchewki i pietruszki w talarki, dorzucić. Następnie dodać pokrojone w połówki talarków ziemniaki, fasolę pokrojoną na trzy i brokuły.

Kiedy wszystko zacznie mięknąć dodać kaszę. Pod koniec gotowania dodać cukinię w talarkach, paprykę, makaron i doprawić do smaku. (Ja dałam 2 łyżki słodkiej papryki, 1 ostrej i 1 majeranku, majeranek po zdjęciu garnka z ognia.)

Wskazówki i uwagi:

* Cebulę można opalić na kuchence gazowej, choć smażona z kurkumą jest ponoć bardzo zdrowa, antynowotworowa.
* Soli do smaku niestety trzeba dać sporo ze względu na fasolkę i kalafior.
* Ostatni etap gotowania powinien być krótki, żeby cukinia się nie rozmemłała.
* Doskonale smakuje z grzankami z masłem czosnkowym i ziołami prowansalskimi.
Nadesłał(a) forotka, dnia: 2012-06-27 17:23:33.763
Źródło/autor przepisu: pomysł własny

Twoje zapiski: