Na maśle lub oliwie usmażyć z kurkumą pokrojone drobno cebule. Zalać wodą i wrzucić zieleninę. Gdy będzie się gotować pokroić seler w kostkę, marchewki i pietruszki w talarki, dorzucić. Następnie dodać pokrojone w połówki talarków ziemniaki, fasolę pokrojoną na trzy i brokuły.
Kiedy wszystko zacznie mięknąć dodać kaszę. Pod koniec gotowania dodać cukinię w talarkach, paprykę, makaron i doprawić do smaku. (Ja dałam 2 łyżki słodkiej papryki, 1 ostrej i 1 majeranku, majeranek po zdjęciu garnka z ognia.)
Wskazówki i uwagi:
* Cebulę można opalić na kuchence gazowej, choć smażona z kurkumą jest ponoć bardzo zdrowa, antynowotworowa.
* Soli do smaku niestety trzeba dać sporo ze względu na fasolkę i kalafior.
* Ostatni etap gotowania powinien być krótki, żeby cukinia się nie rozmemłała.
* Doskonale smakuje z grzankami z masłem czosnkowym i ziołami prowansalskimi.
Nadesłał(a) forotka,
dnia: 2012-06-27 17:23:33.763
Źródło/autor przepisu: pomysł własny