ciasto: mąka pszenna
1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (lub jajko)
mleko roślinne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
cukier
olej do smażenia
sól
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto takie jak na naleśniki, z tym że gęstsze (powiedzmy - konsystencja gęstej śmietany). Ilość składników na ciasto zależy od ilości jabłek, więc nie mogę podać precyzyjnych proporcji. Ciasto powinno być jednak lekko słodkie i dość mocno cynamonowe.
Jabłka obieramy, kroimy w ok. 1-centymetrowe plastry, omijając gniazda nasienne. Zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na głębokim tłuszczu.
Wskazówki i uwagi:
Jabłka powinny być twarde i soczyste. Jeśli są mało słodkie, dodajemy więcej cukru do ciasta lub posypujemy później cukrem pudrem.
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2012-06-27 17:39:38.386
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.