Pasta z groszku konserwowego z kuminem
Przepis analogiczny do pasty z czosnkiem , tyle że z kuminem. Dobre na szybkie, awaryjne śniadanie, po którym bez obaw możemy rozmawiać z innymi i nie obawiać się o oddech bazyliszka ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
groszek konserwowy - 1/2 puszki
oliwa z oliwek lub olej zimnotłoczony lub woda - 2-4 łyżki
kumin cały lub mielony - np. 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
do 15 min.
Kumin można uprażyć na suchej patelni, żeby wydobyć jego aromat. Utrzeć w moździerzu na proszek.
Groszek odsączyć z zalewy i wsypać do miseczki, dolać troszkę oliwy i kumin. Ugnieść całość widelcem na dość gładką masę i gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Kanapki z taką pastą nie potrzebują żadnego masła ani margaryny - oliwa zapewni nam o wiele zdrowsze źródło tłuszczu.
Twoje zapiski: