puszka.pl - pysznie!

Pasta z groszku konserwowego z kuminem

Przepis analogiczny do pasty z czosnkiem, tyle że z kuminem. Dobre na szybkie, awaryjne śniadanie, po którym bez obaw możemy rozmawiać z innymi i nie obawiać się o oddech bazyliszka ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

groszek konserwowy - 1/2 puszki
oliwa z oliwek lub olej zimnotłoczony lub woda - 2-4 łyżki
kumin cały lub mielony - np. 1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

Kumin można uprażyć na suchej patelni, żeby wydobyć jego aromat. Utrzeć w moździerzu na proszek.

Groszek odsączyć z zalewy i wsypać do miseczki, dolać troszkę oliwy i kumin. Ugnieść całość widelcem na dość gładką masę i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Kanapki z taką pastą nie potrzebują żadnego masła ani margaryny - oliwa zapewni nam o wiele zdrowsze źródło tłuszczu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-06-28 20:15:52.437
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: