puszka.pl - pysznie!

Ciastka kakaowe z masą migdałową

Mocno kakaowe ciasteczka, przełożone masą z migdałów, bez mleka i jajek. Propozycja dla wegan, osób na diecie eliminacyjnej i nie tylko. Są pyszne!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 blachy ciastek pojedyńczych

1/2 szklanki oleju kokosowego (w stanie ciekłym) lub 3/4 kubka innego tłuszczu (margaryny)
3/4 szklanki cukru palmowego (lub zamieniamy na inny słodzik)
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub paczka cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
1/2 szklanki kakao słabo odtłuszczonego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody

masa:

1,5 szklanki migdałów blanszowanych (namoczonych na noc)
1/2 szklanki mleka migdałowego
syrop z agawy
2 łyżki oleju kokosowego extra virgin

Przygotowanie:

Ciasteczka: w misce mieszamy tłuszcz z cukrem (w przypadku margaryny ucieramy z cukrem 1 minute). Dodajemy wanilię i mleko. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko zagniatamy na jednolitą masę.

Wykładamy w 3 częściach na papier do pieczenia i rolujemy każdą część osobno w wałek o średnicy 3 cm. Chłodzimy przez 30 minut aż ciasto stwardnieje. Odwijamy ciasto z papieru i ostrym nożem kroimy na plasterki 0,5 cm lub grubsze.

Pieczemy w temperaturze 165 st. C przez 12 minut. Upieczone wykładamy na kratkę i studzimy.

Masa: namoczone migdały miksujemy na gładką masę, dodajemy mleko i olej kokosowy. Miksujemy jeszcze na jednolitą masę. Chłodzimy 1 h. Gotową masą przekładamy ciasteczka.

Ciastka dodatkowo można jeszcze przełożyć np. gęstą konfiturą wiśniową.

Wskazówki i uwagi:

Można przygotować masę bez migdałów na bazie margaryny:

1/4 szklanki margaryny bezmlecznej
1/4 szklanki oleju kokosowego w stanie ciekłym
2 i 1/2 filiżanki cukru pudru
wanilia

Tłuszcz ucieramy z cukrem zaczynając od połowy filiżanki. Dodajemy stopniowo cukier puder miksując na wysokich obrotach. Można dodać sok z cytryny.

Ta masa zdecydowanie nie należy do najzdrowszej opcji, jest mocno słodka, lecz bardziej kremowa. Dla zwolenników słodkiego smaku ta będzie jak znalazł. Masa z migdałów nie jest tak słodka, dostarcza za to więcej wartości odżywczych i zdrowego tłuszczu.
Nadesłał(a) vegabutik, dnia: 2012-07-03 22:43:04.26
Źródło/autor przepisu: www.blog.vegabutik.pl

Twoje zapiski: