puszka.pl - pysznie!

Ciasteczka jak Hity (z ciastek holenderskich)

Na ten pomysł wpadła moja siostra Monika. Na takie upalne dni to przepis idealny, bo nawet nie trzeba włączać piekarnika :P


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

herbatniki holenderskie półsłodkie San
czekolada (ja uwielbiam Ivorie z Intermarche lub tę na lecytynie słonecznikowej w różowym opakowaniu z Lidla)

Przygotowanie:

Rozpakować herbatniki. Czekoladę połamać w kostki. Przygotować sobie połowę herbatników, a drugie pół odłożyć na później. Na każdym herbatniku położyć kostkę czekolady. Następnie herbatniczki z czekoladą ułożyć na folii czy talerzu i położyć w miejscu, gdzie pada słońce (najlepiej właśnie w takie upalne dni, w godzinach, gdy słońce jest najmocniejsze - wtedy czekolada szybciej się topi) i poczekać aż czekolada roztopi się na tyle, żeby można było nałożyć drugi herbatnik i docisnąć tak, aby czekolada roztarła się na całej szerokości herbatniczka.

Gotowe ciastko (dwa herbatniki przełożone czekoladą) wstawiamy do zamrażalnika, aby czekolada z powrotem stwardniała. Gotowe :)

W dni, kiedy nie ma takich upałów, można użyć piekarnika czy mikrofalówki. Tylko wtedy trzeba uważać, żeby herbatnik za bardzo nie zmiękł pod wpływem temperatury :)
Nadesłał(a) OpenWorld, dnia: 2012-07-04 22:08:58.689
Źródło/autor przepisu: Moja młodsza siostra

Twoje zapiski: