puszka.pl - pysznie!

Orszada (napój chłodzący) z migdałów

Napój bardzo popularny we wschodniej Hiszpanii.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1,5 litra wody
250 g (ok. 2 szkl.) migdałów bez skórki
cukier

Przygotowanie:

Migdały mielimy w maszynce i ucieramy w misce, dolewając po parę kropli wody. Utarte zalewamy litrem przegotowanej i ostudzonej wody, wyciskamy przez serwetkę, jeszcze raz zalewamy 0,5 litra wody i wyciskamy.

Migdałową wodę słodzimy do smaku i dobrze schładzamy.

Wskazówki i uwagi:

Czasem do sporządzenia tego napoju używa się nie wody, tylko mleka (może być roślinne).
Żeby migdały obrać ze skórki, należy je wcześniej namoczyć na kilka minut we wrzątku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-11-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda", Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: