Chciałam przetestować płatki ryżowe, a chodziły za mną maliny. Wyszło o wiele lepsze niż się spodziewałam :) Fajna konsystencja przypominająca pudding. Owoce i słonecznik bardzo dobrze pasują do płatków.
płatki ryżowe błyskawiczne 3 szklanki
woda 2 szklanki
mleko roślinne 2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
ziarno słonecznika garść
ew. inne owoce, np. maliny 200-250 g
jagody świeże lub mrożone 3 garście
ew. łyżka słodu lub trochę cukru do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z mlekiem i 1/2 łyżeczką soli. Dodajemy z grubsza posiekany słonecznik [*]. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy płatki i gotujemy wg. wskazań na opakowaniu (ok. 2 min.).
Część owoców odkładamy do przyozdobienia, resztę mieszamy z płatkami. Nie trzeba już gotować, nawet jeśli użyliśmy mrożonych jagód - błyskawicznie się rozmrożą i zabarwią całe danie :) Ew. dosładzamy do smaku (zależy czy jagody są kwaśne czy słodkawe), ozdabiamy i gotowe.
Wskazówki i uwagi:
Sumarycznie użyłam trochę więcej płynu niż było w przepisie na opakowaniu - płatki i tak wyszły odpowiednio gęste.
[*] Siekanie słonecznika: chodzi o uszkodzenie osłonek pestek, żeby łatwiej było je trawić, nawet jeśli nie pogryziemy ich dokładnie
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2012-07-09 06:10:59.649
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.