450 g zielonej fasolki szparagowej
1 duża cebula
2-3 łyżki oleju roślinnego
250 g zwartych ziemniaków
2 małe cukinie
2 duże pomidory, sparzone i obrane ze skóry
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki zatharu (opcjonalne)
sól i ewentualnie pieprz do smaku
ewentualnie feta do pokruszenia na wierzch
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, fasolkę myjemy i kroimy na kawałki długości ok. 1 cm. Ziemniaki obieramy, kroimy w średnią kostkę. Cukinie również kroimy w kostkę (nie obieramy). Z pomidorów wykrawamy gniazda nasienne, kroimy dość drobno.
W sporym garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Następnie dodajemy fasolkę szparagową, chwilę przesmażamy, dodajemy ziemniaki i cukinię. Wrzucamy pomidory, wlewamy 1/4 szklanki wody i przyprawiamy. Garnek nakrywamy przykrywką i całość dusimy, mieszając co jakiś, czas aż zmiękną ziemniaki - około 20-30 minut.
Podajemy z pokruszoną fetą (lub bez :) i dobrym pieczywem, polecam!