puszka.pl - pysznie!

Pyszne, potrójnie migdałowe kwadraty z dżemem i kruszonką

Bez mleka, jaj i glutenu. Trafiłam na ten przepis przypadkiem i od razu wiedziałam, że będzie pyszne! Ciasto prawie z samych migdałów - cienkie, ale nie kruche. Bez dodatku oleju czy innego tłuszczu (ten z migdałów w zupełności wystarczy). Przełożone dżemem lub musem z owoców, a na górze migdałowa kruszonka... no po prostu ideał! :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na formę 20 x 20cm (można też wylepić połowę dużej blachy)

1,5 szkl. migdałów w skórkach, zmielonych na mąkę (lub 1,5 szkl. + 2 łyżki gotowej mąki migdałowej)
1/4 szkl. mąki z brązowego ryżu (ja zmieliłam w młynku do kawy biały ryż z 2 łyżkami płatków owsianych)
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (tak jest - zmieliłam siemię w młynku :)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl. masła migdałowego (polecam zrobienie samemu)
6 łyżek słodu z agawy lub 7 dość płaskich łyżek słodu ryżowego lub innego neutralnego lub owocowego w smaku (syrop klonowy też jest ok) [*]
max. 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

1 szkl. słodkiego, lekko kwaskowego dżemu, najlepiej domowego - np. truskawkowego, brzoskwiniowego
LUB
ok. 3 szkl. świeżych lub mrożonych owoców + 1-2 łyżki cukru + ew. odrobina żelfixu lub pektyny, żeby na szybko wykonać taki dżem samemu (zob. też. ekspresowy dżem truskawkowy)

Przygotowanie:

1. Jeśli masz świeże lub mrożone owoce, to najpierw zrób z nich dżem. Owoce lekko zgnieć lub podlej odrobiną wody, dodaj cukier i zagotuj. Trzymaj na małym ogniu ok. 15 min., aż zgęstnieją. Ewentualnie po 5-10 min. dodaj żelfix lub pektynę i trzymaj do zgęstnienia jeszcze 1-3 min., nie dłużej, bo pogarsza to właściwości żelujące pektyny! Odstaw dżem, niech sobie jeszcze swobodnie odparuje stygnąc.

2. Migdały zmiel na mąkę. Najlepiej w specjalnej maszynce do tarcia orzechów. Młynek do kawy też ostatecznie da radę, choć wszystko trzeba będzie robić na raty. Uważaj, zbyt długie mielenie spowoduje uwalnianie oleju i zacznie się robić masło migdałowe! Przesiej mąkę przez drobne sitko, a pozostałe okruchy zmiel jeszcze raz.

3. Zmiel również ryż - to trwa dłużej, bo ziarna ryżu są zdecydowanie twardsze. Mąka powinna być pylista i przypominać konsystencją mąkę ziemniaczaną. Jeśli czujesz "skrzypiące" w packach drobiny, znaczy że trzeba mielić dalej. Na koniec mielimy siemię lniane - w młynku do kawy robi się błyskiem.

4. Nastaw piekarnik na 180 st. C. Natłuść formę do ciasta olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.

5. Wymieszaj w dużej misie wszystkie suche składniki. W mniejszym naczyniu zmieszaj masło orzechowe, słód i aromat migdałowy. Dodaj do suchych składników i wymieszaj, najlepiej dłońmi, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto nie musi się dać uformować w kulę. Nie należy go za długo ugniatać, bo zmieli się jego struktura - pod naciskiem palców zacznie wydzielać się olej, a ciasto stwardnieje, czego nie chcemy.

6. Odłóż ok. 1/2 szkl. ciasta na kruszonkę. Pozostałym wylep blachę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, zwilż dłonie wodą. Ponakłuwaj widelcem (8-10 dziabnięć wystarczy).

7. Wstaw ciasto do piekarnika na 8 min., żeby się podpiekło.

8. Rozsmaruj dżem na cieście, posyp kruszonką. Piecz w 180 st. C ok. 12-13 min., aż kruszonka się przyrumieni. Ostudź zanim wyjmiesz z formy (30-45 min.) lub pokrój ciasto na kwadraty przed wyjęciem z formy.

Wskazówki i uwagi:

[*] w tych dziwnych proporcjach słodu chodzi o to, że słód z agawy jest bardziej słodki i płynny niż inne.

W oryginalnym przepisie do dżemu dodaje się też 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego, ale moim zdaniem to zdecydowanie za dużo - całość jest wtedy strasznie "perfumowana".

Jeszcze nie próbowałam, ale idę o zakład, że wersja orzechowa jest równie pyszna.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2012-07-14 07:04:26.893
Źródło/autor przepisu: http://ohsheglows.com/2012/07/05/cherry-almond-crumble-squares/

Twoje zapiski: