puszka.pl - pysznie!

Sos a la serowy do makaronu

Nie jest to sos do pizzy, ale idealnie pasuje do makaronu. Jestem w trakcie poszukiwania przepisu, smakiem najbardziej zbliżonego do tradycyjnego sera, oto odsłona pierwsza :)
Jeżeli nie szukacie smaku "sera", to po prostu potraktujcie to jako sos.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

1/4 szkl. płatków drożdżowych
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki niebielonej mąki (czyli razowej, najlepiej mocno zmielonej, żeby nie było kawałków)
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1/8 łyżeczki kurkumy (chodzi o kolor, a nie o smak)
1/8 łyżeczki musztardy
1 szkl. wody
1 1/2 łyżki margaryny

Przygotowanie:

Wymieszać w miseczce suche składniki, dodać wodę i trzepaczką dokładnie wszystko połączyć, żeby nie było grudek.

Przelać do garnka, dodać margarynę i gotować przez kilka minut. Cały czas mieszać trzepaczką. Potem przelać do miseczki.

Sos z czasem gęstnieje. Jego konsystencja po zastygnięciu to taka pianka. Trzymać w lodówce.

Wskazówki i uwagi:

Sos ten najlepiej smakuje jako dodatek do innych sosów lub do makaronów.

Moja ulubiona wersja jako sos do makaronu to: podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy trochę wody i na koniec dajemy kilka łyżek naszego sosu, gotujemy i odstawiamy. Następnie dodajemy do tego makaron i mieszamy.
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: 2012-07-17 20:54:15.991
Źródło/autor przepisu: vegweb.com, zmodyfikowany przeze mnie

Twoje zapiski: