puszka.pl - pysznie!

Makaron canelloni (rurki) z cukinią i granulatem sojowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

pół opakowania makaronu canelloni
puszka krojonych pomidorów
jedna mała cukinia
1 czerwona papryka
szklanka granulatu sojowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
bazylia
tymianek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos pomidorowy: na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pół drobno pokrojonej cebuli i zmiażdżony czosnek. Smażymy przez ok. 5 minut, po czym wrzucamy pomidory razem z zalewą oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, ziołami, solą oraz pieprzem. Ucieramy blenderem na gładką masę.

Przygotowujemy nadzienie: na patelni podsmażamy pozostałą cebulę. Dodajemy przygotowany według przepisu na opakowaniu granulat sojowy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, cukinię obieramy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do granulatu. Dodajemy łyżkę koncentratu. Dusimy pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełniamy rurki.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwę sosu. Układamy rurki nadziane farszem. Zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Gotowe!
Nadesłał(a) AgCherryBlossom, dnia: 2012-07-17 20:51:43.658
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: